11 miljoner från Postkodlotteriet till Vi-skogen

Vi-skogens Maria Schultz och Jenny Wikström på Postkodlotteriets förmånstagargala. Foto: Postkodlotteriet

Igår kväll, den 18 februari, hölls den årliga utdelningen till Postkodlotteriets förmånstagare. Vi-skogen fick i år ta emot 11 miljoner kronor, pengar som kommer att användas till att bekämpa fattigdom och klimatförändringar i området runt Victoriasjön i östra Afrika.

Överskottet från försäljningen av Postkodlotteriets produkter går till ideella organisationer. Vi-skogen har varit förmånstagare sedan 2015 och tilldelades i år 11 miljoner kronor. Sammanlagt har Vi-skogen mottagit 70 800 000 kronor från Postkodlotteriet.

– Stödet från Postkodlotteriet blev i år mer än vad vi hade vågat hoppas på, vilket innebär att vi kan plantera fler träd och stötta fler människor att lyfta sig ur fattigdom, säger Vi-skogens styrelseordförande Pia Carlsson Thörnqvist.

Pengarna från Postkodlotteriet kommer att användas till Vi-skogens biståndsarbete i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda. Grunden för Vi-skogens arbete är agroforestry – att plantera träd och grödor tillsammans. Det ger ökad tillgång till mat, större inkomster, ökad biologisk mångfald och skydd mot klimatförändringarnas negativa effekter. Sedan starten 1983 har organisationen planterat 128 miljoner träd och under de senaste tio åren stöttat cirka 2,5 miljoner människor till ett bättre liv.

– Jag vill rikta ett stort tack till Postkodlotteriet och alla lottköpare. Pengarna gör skillnad och hjälper oss att skapa förutsättningar till förbättrade levnadsförhållanden för väldigt många människor i östra Afrika, samtidigt som vi bidrar till biologisk mångfald och till att bekämpa klimatförändringarna, säger Maria Schultz, verksamhetschef för Vi-skogen.

Totalt uppgick Postkodlotteriets utdelning till den ideella sektorn till drygt en miljard kronor i år. Postkodlotteriet har 57 förmånstagare. Sedan starten 2005 har över elva miljarder delats ut.

– Övertygelsen är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Postkodlotteriet är ett roligt sätt för närmare en miljon kunder att bidra till just det – och samtidigt ha chansen att vinna tillsammans med sina grannar, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt.

Av

Malin von Strauss