Lena Kalmelid ny regionchef för Vi-skogen


Lena Martens Kalmelid är utsedd till ny regionchef för Vi-skogens arbete i östra Afrika. Hon kommer närmast från arbetet som regionchef för biståndsorganisationen We Effect i södra Afrika.

Vi-skogen arbetar med trädplantering, i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Genom att odla träd och grödor tillsammans, så kallad agroforestry, kan fattigdomen bekämpas och klimatförändringarnas effekter minska. Arbetet sker tillsammans med lokala bondeorganisationer.

– Jag känner mig både stolt och ödmjuk inför det viktiga uppdraget att leda Vi-skogens arbete i östra Afrika. Det är ett jobb fullt av utmaningar. Ökningen av medeltemperaturen på jorden har förändrat livet för människor som redan är utsatta. Men jag har redan sett hur kvinnor och män på landsbygden kan få bättre levnadsvillkor genom att använda sig av metoderna som Vi-skogen arbetar med, säger Lena Martens Kalmelid.

– Jag är mycket glad över att Lena Martens Kalmelid nu har åtagit sig det omfattande uppdraget som chef över vårt arbete med Vi-skogen i länderna runt Victoriasjön. Hon har lång och bred erfarenhet av liknande verksamhet och är precis rätt person att leda det viktiga arbetet med att minska fattigdomen i regionen, säger Anneli Rogeman, vd för Vi-skogen.

Lena Martens Kalmelid har tidigare arbetat som lärare i Motala och Rinkeby i Sverige, samt i Maputo, Mocambique. Hon har även varit styrelseledamot, och sedan ordförande, i Afrikagrupperna.

Lena är född i Stockholm men bor sedan 2004 i Motala.