Ny rapport: Klimatet hetaste nyhetsämnet 2019

Nu har det hänt – under 2019 var klimatet den största frågan i svensk media, alla kategorier. Under året nästan fördubblades rapporteringen jämfört med 2018, till över 150 000 artiklar, visar Vi-skogens nya rapport, som lanseras idag. En avgörande anledning är Greta Thunberg. Men nu riskerar klimatet att hamna i skuggan av coronakrisen.

Rapporten Varmare klimat – iskall nyhet? bygger på analys av Retriever, som för sjätte året i rad har undersökt hur svensk media rapporterar om klimatfrågan, på uppdrag av Vi-skogen.

Aldrig någonsin har det rapporterats så mycket om klimatet i svensk media som under 2019. Men förändringar sker snabbt och vi befinner oss nu mitt i den globala coronakrisen. En kris som har drabbat människor över hela världen och som dominerar våra medier. Över 360 000 artiklar eller inslag om corona har publicerats fram till mitten av april i svensk media – mer än dubbelt så många artiklar som skrevs om klimatet under hela 2019.

– Hur året utvecklas och hur coronakrisen kommer att påverka klimatet, återstår att se. Det är nu viktigare än någonsin att svenska medier fortsätter bevaka klimatfrågan, i Sverige och globalt, säger Eva Åberg, verksamhetschef Vi-skogen.

Juli 2019 blir den varmaste månaden någonsin ur ett globalt perspektiv och de mark- och skogsbränder som rasar i världen tillhör de största nyhetshändelserna under året. Likaså gör FN:s klimatkonferens, COP 25, i Madrid och Greta Thunbergs seglats till FN:s klimatmöte i New York.

2018 dominerades listan över vem som varit synligast i svensk klimatrapportering av politiker. Under 2019 tar Greta Thunberg över klimatdebatten helt och kliver upp på plats ett. Förra årets listetta, Statsminister Stefan Löfven (S), puttas ner till en andra plats och på tredje plats hittar vi Miljö-och klimatminister Isabella Lövin (MP), som toppade listan 2017.

Nytt för 2019 års rapport är att etermedia inkluderas i underlaget och det är Sveriges Radios nyheter som toppar listan, mätt i antal inslag/artiklar. Förutsättningarna för de olika medietyperna skiljer sig dock åt. Svenska Dagbladet är den tidning som skrev allra mest om klimatet 2019, med nästan 3 500 artiklar. Även affärspressen hänger med på tåget och ökar under 2019 klimatrapporteringen med 72 procent jämfört med föregående år.

I årets rapport intervjuas medie- och kommunikationsvetenskapsprofessorn, Anna Roosvall, om klimat(o)rättvisa. Hur redan utsatta människor drabbas hårdast av klimatförändringarna – och samtidigt får minst medieutrymme.

– Vi-skogen arbetar i länder där klimatförändringarna varit en bister verklighet under många år. Under 2019 gjorde svenska medier stora satsningar på klimatredaktioner och klimatreportrar. Det ser vi resultat av i klimatrapporteringen. Vi ser nu hoppfullt på att även klimaträttvisan ska ta större plats i medierapporteringen framöver, säger Eva Åberg.

Fler resultat från Vi-skogens rapport ”Varmare klimat – iskall nyhet?”:

  • Den tidning som rapporterar mest om klimatet efter SvD är Expressen, som mer än fördubblat sin klimatrapportering, med 3 375 artiklar och TV-inslag.
  • Expressen följs av Dagens Nyheter och Aftonbladet av tidningarna som har skrivit mest. DN publicerade 3 354 artiklar, en ökning med nära 1 000 artiklar jämfört med året innan, och Aftonbladet hade 3 187 inslag och artiklar.
  • Strömstads Tidning är den tidning som ökat sin bevakning mest.
  • Totalt skrevs 4 610 artiklar om klimatet i affärspressen 2019 och det är Dagens Industri som står för nära hälften av dessa artiklar, drygt 2 000.
  • På plats fyra och fem på listan över vem som synts mest i svensk klimatrapportering hamnar oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) – som klättrar från plats 18.
  • Klimatnödläge är årets nyord (och raket) i klimatrapporteringen. Uttrycket går från att användas i endast en (1) artikel under 2018, till drygt 2 600 artiklar under 2019. Ett annat ord som ökar dramatiskt är klimatkris. Under 2018 stod det omskrivet i drygt 4 000 artiklar och under 2019 i över 18 600 artiklar – alltså en ökning med över 300 procent.
  • Ett annat nytt ord är Gretaeffekten, som inte existerade 2018 men som återfinns i 1 890 artiklar under 2019.

#varmareklimat

Här kan du läsa rapporten (ligger uppe 8 maj 08:30): https://viskogen.se/om-oss/publikationer/

Här kan du följa rapportlanseringen (8 maj 08:30) eller titta på webbinariet i efterhand: https://viskogen.se/nyheter/rapportslapp-webbinarium-varmare-klimat-iskall-nyhet/


För ytterligare information – vänligen kontakta:
Malin von Strauss, pressansvarig Vi-skogen
Tel: 0720 70 52 86
E-post: malin.von.strauss@viskogen.se

 Om rapporten:
Retriever genomför rapporten på uppdrag från biståndsorganisationen Vi-skogen. Årets rapport baseras på drygt 150 000 artiklar och inslag i svensk redaktionell media, i print, webb, samt etermedia under tidsperioden 1 januari – 31 december 2019. Totalt omfattar analysen 585 printkällor, 975 webbkällor och 80 etermediakällor.

Av

Malin von Strauss