Vi-skogen och We Effect vinnare i Årets Insamlare 2020

Under Hela Sverige mot Hungerpandemin medverkade influencers som Filip Dikmen, Camilla Hamid, Torbjörn Averås Skorup och Ellen Bergström.

Under Hela Sverige mot Hungerpandemin medverkade influencers som Filip Dikmen, Camilla Hamid, Torbjörn Averås Skorup och Ellen Bergström.

Vi-skogen och We Effect vann kategorin Årets Företagssamarbete i Årets Insamlare 2020, Sveriges finaste pris för insatser inom insamling och givande. Utmärkelsen gäller kampanjen Hela Sverige mot Hungerpandemin som drevs i samarbete med de kooperativa företagen.

– Vi är otroligt glada och otroligt stolta. Den här utmärkelsen visar att vi verkligen har lyckats uppmärksamma hungern i världen. Vi står enligt FN inför den största hungerkatastrofen på 50 år, säger Mohammed Mohsen, Marknadschef på Vi-skogen och We Effect.

Kampanjen ”Hela Sverige mot Hungerpandemin” lanserades i november i fjol i samarbete med de kooperativa företag som står bakom Vi-skogen och We Effect: LRF, Coop, KF, Folksam, Riksbyggen, HSB, OK, Konsumentföreningen Stockholm, Swedbank, Coompanion, Lantmännen och Fonus.

När den avslutades i januari 2021 hade den samlat in över fem miljoner kronor till Vi-skogens och We Effects arbete med att stötta småskaliga bönder i ett 20-tal fattiga länder i världen i kampen mot hunger och fattigdom.

”I en tid då den pågående coronapandemin varit i konstant fokus krävs det stor finess och innovation för att rikta ljuset mot en annan pågående pandemi,” sade juryn i motiveringen till utmärkelsen.

Ett nyskapande inslag i kampanjen Hela Sverige mot Hungerpandemin var att den engagerade hundratals influencers i sociala medier.

– Civilsamhället är demokratins röst, och demokratins röst måste göra sig hörd i alla forum. Influencers har stor makt över vad vi riktar uppmärksamheten på. Här lyckades vi gå samman för att öka engagemanget mot hungern, säger Mohammed Mohsen.

Det här är första gången We Effect och Vi-skogen vinner en utmärkelse i Årets insamlare. Kategorin Årets Företagssamarbete lyfter fram innovativa samarbeten mellan företag och ideella organisationer som för båda parter har resulterat i positiva effekter och som kan vara en inspiration för andra.

– Som ansvarsfull samhällsbyggare är det viktigt för HSB att bidra till att göra den här världen lite bättre. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra skillnad mot hunger och fattigdom. Mat på bordet och ett tryggt boende borde vara en självklarhet för alla människor, sade Anders Lago, förbundsordförande HSB, vid lanseringen av kampanjen i november 2020.

Årets insamlare är Sveriges mest prestigefyllda pris för insatser inom insamling och givande. Det instiftades 2002 och delas ut av branschorganisationen GIVA Sverige för att främja innovation, engagemang och professionalism inom området insamling av gåvor i ideell sektor. Priset delas ut i fem kategorier.

Läs mer om kampanjen här: https://viskogen.se/hungerpandemi/tillsammans-kan-vi-stoppa-hungerpandemin/

Av

Joakim Rådström, Anna Koblanck